Taloyhtiön vastuunjakotaulukko auttaa osakasta huoneiston kunnossapidossa

Osakehuoneiston kunto koskettaa niin osakasta kuin taloyhtiötäkin. Kun osakehuoneistossa alkaa ilmetä uusia kunnossapitotarpeita, on osakkaan tärkeää olla perillä vastuunjaosta taloyhtiön ja osakkaan välillä.

Pääsääntöisesti taloyhtiö vastaa niiden osakehuoneistojen rakenteiden, eristeiden sekä perusjärjestelmien kunnossapidosta, jotka se itse on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen.

Taloyhtiö vastaa osakkaankin teettämistä asennuksista silloin, kun ne rinnastuvan taloyhtiön toteuttamiin tai vastuulleen hyväksymiin toimenpiteisiin, ja kun taloyhtiöllä on ollut mahdollisuus valvoa asennustyötä.

Yleisesti ottaen osakehuoneiston sisäosien kunnossapito on osakkaan vastuulla. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi tilanteet, jossa osakehuoneiston sisäosien vahingoittuminen on seurausta taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden tai perusjärjestelmän viasta, kuten esimerkiksi putkirikosta. Tällöin yhtiön on korjattava myös huoneiston sisäpinnat perustason mukaisiksi.

Vastuunjako.fi-sivustolta löydät taloyhtiön vastuunjakotaulukon eli yksityiskohtaisen erittelyn huoneiston eri rakenteiden ja kiinteiden kalusteiden kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkaan välillä.

Linkin kyseiselle sivustolle sekä muita hyödyllisiä linkkejä asumisen aiheisiin löydät myös Huoneistotieto.fi-palvelun Asuminen-välilehdeltä.

Kiinnostuitko? Kysy meiltä lisää!

Ota yhteyttä